Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010



                      

Η Ιερά Μητρόπολη Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας εν οδύνη πολλή γνωρίζει ότι σήμερα 2α Σεπτεμβρίου του σωτηρίου έτους 2010 και ώρα 11.45 ΄πμ , εκοιμήθη εν Κυρίω ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ Εμμανουήλ.
Η σορός του εκλιπόντος Ιεράρχου θα τεθεί σε προσκύνηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού από Παρασκευή και ώρα 11ην πρωϊνή έως Σάββατο 11η πρωινή, όπου και θα ψαλεί η Νεκρώσιμος Ακολουθία.
Στον εκλιπόντα Ιεράρχη θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Μητροπολίτου, κατόπιν αποφάσεως του Μητροπολίτου μας κ. Παΐσίου.
Την Αυτού Θειοτάτην Παναγιότητα τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κκ Βαρθολομαίον θα εκπροσωπήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κκ Κύριλλος.


                                               Ακολουθεί Βιογραφικό του Εκλιπόντος Ιεράρχου

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσού Εμμανουήλ Αλευροφάς, συμπλήρωσε εφέτος πεντηκονταετή εκκλησιαστική διακονία.

Γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1932 και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στην γενέτειρά του, τις οποίες ολοκλήρωσε στο Λυκειακό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στο οποίο ενεγράφη το 1951.

Εισήλθε στο Θεολογικό Τμήμα το ακαδημαϊκό έτος 1955 και περάτωσε τις σπουδές το 1958, υποβαλών εναίσιμη επί πτυχίω διατριβή με τίτλο : «Η συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου εις την εκλογήν των Επισκόπων».

Πρίν από την αποφοίτησή του εχειροτονήθη Διάκονος κατά έτος 1957 και Πρεσβύτερος το 1958.

Υπηρέτησε σε διάφορες Κοινότητες της Ι.Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και ως προσωρινός κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το 1958 μερίμνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποστέλλεται εις την Ιερά Αρχιεπισκοπήν Θυατείρων και τοποθετείται ιερατικώς Προϊστάμενος της εν Γαλλία Ορθοδόξου Ελληνικής Κοινότητος της Αγίας Τριάδος Saint Etienne.

Από εκεί με αίτησή του μετατίθεται στην Κοινότητα της Αγίας Αικατερίνης του Port de Bouc, από τήν οποία απεχώρησε το 1962.

Τό 1964 επιστρέφει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων, μετά διετή υπηρεσία στον Ιερό Ναό Παναγίας Τελένδου της Καλύμνου, και διορίζεται ως Προϊστάμενος της νεοσύστατης Κοινότητας του Αγίου Νικολάου Southempton της Αγγλίας, όπου υπηρέτησε μέχρι τό 1967, προσφέρων παράλληλα τις εκπαιδευτικές του υπηρεσίες στα ομογενειακά σχολεία.

Από του έτους 1967 μέχρι σήμερον υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας σε διάφορες θέσεις: α) Πρωτοσύγκελλος επί 38 συναπτά έτη και β) καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης από το 1974 έως το 1999.

Το 2005 εκλέγεται Επίσκοπος από την Ιερά Σύνοδον του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αλικαρνασσού και τοποθετείται ως Βοηθός Επίσκοπος στην Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου, όπου διακόνησε την Εκκλησία μέχρι σήμερα ευόρκως και θεαρέστως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου